категория СЕ

Професионална квалификация за шофьорите, превозващи мебели – изисквания за категория С+Е

Транспортни и Хамалски услуги

За да можете да шофирате се изисква шофьорска книжка категория В, но ако имате намерение да бъдете професионален шофьор то трябва да погледнете към по-сериозните категории като С и СЕ. Това са професионалните квалификации, при които водачите могат да управляват тежкотоварни моторни превозни средства. Ако работата ви например е свързана и с теглене на ремарке над 750 кг то задължителна в случая е категория С+Е. Днес никак не са малко младите хора, които избира да работят като шофьори. Това е една уважавана професия и доста добре заплатена. Отговорността обаче, която водачите носят не е насочена единствено към самото превозно средство, а и към товара. В днешната публикация ще дадем пример и отговор на въпроса защо дори в мебелното производство има нужда от професионални водачи на тежкотоварни автомобил. Отговорите не са толкова елементарни. На практика всеки производители на мебели си има собствена политика за работа. Доставките на суровини, материали и на готова продукция се е превърнало в ежедневие.  Ако се наемат външни фирми това може да се окаже доста нерентабилно и неефективно за бизнеса. Именно поради това собствениците търсят хора, които да притежават категория за правоуправление на тежкотоварни камионавтомобили с+е.  Когато използвате дървен материал, едро габаритни плоскости, метални елементи и всякакви други суровини, които влизат в производството на мебели, е важно те да бъда осигурени на време. Спазването на сроковете за изпълнение на поръчките действително е определящо за добрите партньорски отношения. Да разполагаш със собствен транспорт и водач с категория СЕ е въпрос на добра организация и възможност да реагираш адекватно при необходимост. Затова дори в мебелния сектор шофьори с професионален шофьорски курс са доста ценни като ресурс, с който се постигат бързи и ефективни резултати.

Категория с+е дава възможност водача да извършва транспортна дейност не само на основния тежкотоварен автомобил, а на цяла система. В системата се включва и ремарке, което е над 750 кг. Често пътувайки по републиканската пътна мрежа виждаме брандирани товарни превозни средства на водещи мебелни компании, които произвеждат или развиват търговия с мебели у нас. Това е честа практика, защото представете си как производител на матраци ще достави стоката до свой дистрибутор или краен клиент. Куриерските услуги са доста скъпа екстра и именно в собствения транспорт фирмите намират най-рентабилното решение. По-ефективно и изгодно е да се наеме шофьор, който притежава категория с+е отколкото да се плащат високи разходи за куриерски услуги.

Друга практика при мебелните фирми е да преквалифицират свои служители. Това на практика дава възможност на шофьорите с категория С да надградят знанията си и да придобият категория СЕ. С допълнителен курс те ще могат да управляват не само тежкотоварен автомобил, а и ремарке. Ето, че с инвестирането в допълнителен курс собствениците на мебелни фирми инвестират в своите съвестни служители, дават им шанс за повишаване на квалификацията и освен това по този начин получават възможност да подобрят работата на компанията си. Чисто технически курса се състои от три модула. На първо място курсистите трябва да имат придобита категория С, както и навършени 21 години за да могат да заявят желание и да се запишат на курс от категория СЕ. Кандидатите преминават теоретично обучение в рамките на седем учебни часа. Освен, че те биват запознати с основните специфики на безопасността при управление на тежкотоварен автомобил и ремарке на това обучение могат да зададат и въпросите си по отношение на математически изчисления и маневри при управлението на натоварен и празен камион или друго тежкотоварно превозно средство. След теорията следва практика. Часовете, които са предвидени са 16 на брой. Тяхното провеждане се извършва на полигон и в интензивен градски трафик. Тук е важно да се отбележи, че тежкотоварните превози се извършват съгласно закона за движене по пътищата и допустимостта на такива превозни средства в определени части на градската пътна обстановка. Има доста тесни и еднопосочни улици, в които е напълно абсурдно да преминете с голям камион и прикачено към него ремарке. Респективно и изпита, на който подлежи курсиста за да получи така желаната категория СЕ се състои в три основни части. Решаването на тест, изпит на полигон и такъв в градски условия. След успешно взетия изпит по теория и от възможни 15 въпроса сте допуснали само 4 грешки вече може да се премине към практически изпит.  На полигон се изпълняват фигури, които показват способността на водача да извършва маневри със закаченото към камиона ремарке. Има задължителни елементи, които са част от този практически изпит и ако кандидата не успее да се справи с тях то той се явява на повторен изпит. При успешно изпълнение на зададените фигури на полигон се преминава към управлението на камиона с ремарке в градска среда. Вниманието на водача тук трябва да е основно насочено към пътните знаци и възможността да има право да премине с такова тежкотоварно превозно средство. Изпитите се провеждат под контрола на инспектори от ДАИ затова курсиста трябва да е максимално подготвен и уверен в това, което прави.

Да караш натоварен с мебели или матраци камион си е истинско изпитание.шофьорски курс категория се За да придобиеш увереност и да бъдеш отговорен за всеки шофьор е приоритет да получи адекватно обучение. Често професионалните шофьори избират да подобрят своята квалификация при инструкторите и школите, в които са получили обучение категория С. По този начин те не само познават своя инструктор , но и се доверяват на неговата преценка за възможностите и насоките, които ще им бъдат дадени. Да сте професионален шофьор не просто работа, за която Ви плащат. Това е призвание, изграждане на авторитет и самочувствие. Професията е добре платена и независимо дали товара е висококачествени мебели, матраци или хранителни продукти, които трябва да доставите в страната или чужбина, то ще бъдете удовлетворени от полученото възнаграждение. Курса за категория С+Е дава шанс да развиете потенциала си и да подобрите материалния Ви статус. Така, че ако притежавате вече категория С още днес инвестирайте и в СЕ. Повечето работодатели вече търсят максимално квалифициран персонал, което на практика ще ви даде предимство да бъдете по-конкурентни на пазара на труда. .