Напътствия за интериорен дизайн на малки апартаменти

Други Интериорни Идеи

Не всеки би се захванал с интериорен дизайн на малки апартаменти, тъй като това изглежда наистина сложна задача. Трябва да се поберат колкото е възможно повече неща, без стаите да се чувстват тесни, хаотични и претрупани. Но всъщност е възможно малкото пространство да бъде също толкова стилно (или може би дори повече), колкото големите жилища. С любезното съдействие на специалистите в проектирането и реализирането наинтериорния дизайн на малки апартамент от Моми Студио подготвихме няколко чудесни и любими идеи, за да помогнем, дори на начинаещите да се справят с тази нелека задача

Поставяйте на пода колкото се може по-малко предмети

Дори и най-перфектно украсената малка стая не изглежда добре, ако не можете да се движите свободно в нея. Заложете на рафтове и нощни шкафчета, окачени на стената, за да минимизирате препятствията по земята и да си осигурите достатъчно място за съхранение. Изберете стенни лампи, вместо подови лампи.

Търсете сгъваеми мебели

Вярно е че бюрото и масата за хранене са необходими, но използвате ли ги денонощно и ежедневно? При интериорен дизайн на малки апартаменти помислете за монтиране на обзавеждане, което може да се сгъне и прибере, когато не се използва. Така ще освободите пространство и ще избегнете неизбежното натрупване на купчини документи и други ненужни вещи, които се събират върху тези повърхности. 

Съсредоточете се върху осветлението

Тесните пространства често могат да бъдат тъмни, поради малките или несъществуващи прозорци в тях. При интериорен дизайн на малки апартаменти е много важно това да се поправи. За да компенсирате липсата на естествена светлина, добавете много осветителни тела във всяка стая – от кухнята до спалнята. Комбинирайте абажури с кристални висулки с настолни и стенни лампи, за създаване на уютна и светла атмосфера.

Огледалата са Ваш приятел

Ако жилището Ви не може да се похвали с изобилие от естествена светлина, огледалата могат да Ви помогнат да извлечете максимума от това, което имате, като го отразяват из стаята. Те правят пространството да изглежда по-голямо, като създават илюзията за наличието на още няколко квадратни метра. При интериорен дизайн на малки апартаменти, помислете да облицовате цяла стена с голямо огледало за максимален ефект.

Изберете правилния килим

Килимът е единствения артикул, който определено не трябва да купувате в малък размер. В противен случай, той ще направи стаята да изглежда още по-тясна. Изберете килим, който е достатъчно голям, че по-голямата част от мебелите да попадат върху него, или да стига от стена до стена.

Не се страхувайте от цветовете

Това, че разполагате с малко място , не означава, че трябва да боядисвате всичко в бяло. Все още можете да заложите на смели цветове. При интериорен дизайн на малки апартаменти, по-тъмният нюанс на боя по стените и тавана може да направи пространството да изглежда като кутия за бижута.

Съчетаването на елементите е важно

Има толкова много неща, които трябва да подредите в малкото пространство, затова е важно да се уверете, че всички те си пасват. Придържайте се към ограничена цветова палитра, независимо дали е лека и ефирна, или тъмна и драматична. Това е важно правило при интериорен дизайн на малки апартаменти, за да се предпази пространството от претрупване.

Заложете на практично обзавеждане

Възползвайте се максимално от своето пространство, като намерите обзавеждане, което има достатъчно място за съхранение – например легло с вградени чекмеджета или ракла, за да имате място за прибиране на допълнителни одеяла или дрехи. В малкото пространство всяка мебел трябва да е на мястото си и да е функционална – дивана в хола например, може да бъде разтегателен, така че да се използва и като легло за гости.

Оставете мебелите „да дишат“

Нищо не прави една тая да изглежда толкова претъпкана, колкото мебели, притиснати към стената и прибрани толкова плътно, че сякаш са залепени за нея. Издърпайте ги колкото можете по-далеч, и се уверете, че има място между всяка мебел. Ако се наложи, отървете се от всичко, което не се използва ежедневно, като помощни масички и табуретки.

Игра с мащаба

Няма нужда да използвате мебели и декор с миниатюрен размер при интериорен дизайн на малки апартаменти. Ключът е в избора на няколко големи детайла, които наистина ще привлекат вниманието. Можете да съчетаете мебели с нормални размери и голяма скулптура например.