отопление

Чисто, топло и уютно – признаци при инсталиране на подово отопление в дома

Други

Чудите ли се как много стопани на големи имоти успяват да се справят със сметките за отопление през зимата? Това, което е решаващо при определяне на уреда, с който да се постигне желания ефект е неговата всеобхватност. Но има ли такъв вариант, при който с един уред да можете да решите кардинално проблемите си с отопляването на всички онези помещения, които обикновено остават изолирани и отоплявате само за няколко часа? За да бъдете удовлетворени не само от топлината, но и разходите, които предстои да заплащате е добре да помислите за инсталация. Днес ще ви разкрием удобствата и възможностите, които можете да си осигурите благодарение на https://www.balkanenergy.bg/category/podovo-otoplenie, тъй като този тип системи успяват да внесат изключителен уют, чистота и идеална топлина.

Подово отопление – как работи

Принципите за работа на подово отопление са два. При първия се разчита изцяло на електроенергия като нагревателите се инсталират под декоративната настилка и чрез лъчисто отдаване повишават температурата в помещенията, която издига бавно от пода до тавана. Това осигурява равномерно разпределение на топлината и по този начин се постига оптималното ѝ усвояване.

При електрическите системи за подово отопление разходите са изключително икономични, тъй като нагревателите се включват и изключат посредством реле. По този начин системата бива контролирана относно разхода на енергия и по този начин се постига икономично отопляване. Друг тип подова инсталация е така наречената водна, при която не се инсталират нагреватели, а тръби, по които тече загрятата топла вода. Принципа на работа при този тип системи и свързано с наличието на:

 • Уред, който може да осигури достатъчно мощност за загряване на определено количество циркулираща в системата вода;
 • Качествени, термоустойчиви тръби, които са здрави и надеждни;
 • Инсталация за подпомагане циркулацията на водата.

Всеки вид подово отопление си има своите особености, което на практика налага да бъдат използвани професионалисти за правилно изчисление и монтаж на такъв тип специфични инсталации.

Удобства и ползи

подово отопление

Характерно за изборите, които правим по отношение на уредите за отопляване е в това, че държим да е евтино, рентабилно и ефективно. Множество пози отчитат специалисти, които предлагат различни видове системи за климатизация. Хубавото при подовото отопление е, че си осигурявате оптимална възможност за уют, топлина и комфорт, които да използвате години наред. Предпочитанията на не малък процент домакинства се базира на някои водещи приоритети, които са характерни за този тип инвестиции. Това са:

 • Дълголетие;
 • Цялостно отопляване на имота;
 • Функционалност;
 • Драстично намаляване количеството на домашен прах;
 • Висока ефективност;
 • Ниски разходни показатели;
 • Тишина и комфорт дори през нощта;
 • Лесно експлоатиране и настройване на системата;
 • Абсолютна безопасност в режим на работа.

Когато инсталациите за водно или електрическо подово отопление са професионално монтирани то можете да разчитате на максимален живот на системата. Минимум 10 години гаранция се предоставя на потребителите, а това означава, че реално имате на разположение шанса да си осигурите доживотна употреба.

Важно

Преди да вземете окончателно решение е от съществено значение да се запознаете и с някои особености както и негативи, които се отнасят до системите за подово отопление. Тъй като всяко домакинство желае да разчита на отлични условия за отопляване задължително следва да се запознае както с ползите така и отрицателните черти на конкретен уред или отоплителна система.

При подовото отопляване независимо дали става въпрос за електрическо или водно са характерни следните обстоятелства:

 • Монтирането се извършва преди ремонта на имота;
 • Задължително е да се предвиди изолация, която да намали загубата на топлина;
 • Инсталирането и полагането на подовото отопление се извършва от професионалисти;
 • Първоначалната инвестиция може да е по-скъпа от обичайните системи с радиатори;
 • Поддръжката при ремонт налага демонтаж на настилки и последващи ремонтни действия.

Особеностите, които касаят осигуряването на топлина и уют е необходимо да са напълно съобразени с вашите очаквания.