Защо да поставите сами щорите в дома си и как да го направите правилно

Ремонт и Строителство

Без значение колко много (или колко малко) проекти за подобрение на дома сте предприемали досега, поставянето на щори е нещо, което дори един абсолютно начинаещ може да направи. Ако можете да сглобите една обикновена лавица, значи можете да се справите и с тази инсталация. Толкова е лесно!

Но нека първо да разгледаме причините, заради които трябва да монтирате сами щори в жилището си:

ЩЕ СИ СПЕСТИТЕ ПАРИ

Най-добрата причина да се научите как се инсталират щори на прозорците, е спестяването на разходи. Ако имате ограничен бюджет, защо да инвестирате в услуга, която лесно можете да извършите сами? Ако разчитате на специалист, значителна част от бюджета за подобрение на дома Ви ще бъде изразходвана за труд. Когато правите всичко сами, можете да използвате спестените пари за други цели или да ги върнете обратно в банковата си сметка.

ЩЕ РАБОТИТЕ ПО СВОЙ СОБСТВЕН ГРАФИК

Независимо дали сте женени и с деца, или несемейни, вероятно имате натоварен график. Едва ли ще искате да изгубите цял ден в монтаж на щори – и не се налага, тъй като това е наистина просто. Инсталирането им на прозорците ще Ви отнеме няколко часа. 

ЩЕ ПРИДОБИЕТЕ НОВИ УМЕНИЯ

Ако наемете монтажник, вероятно ще се налага да се обаждате на професионалист всеки път, когато имате проблем. Когато Вие сте този, който държи отвертката, ще станете експерт. 

ЩЕ НАПРАВЕТЕ ВСИЧКО ТОЧНО КАКТО ГО ИСКАТЕ

Понякога най-добре свършената работа е тази, която вършите сами. Много хора, които ползват услуги за монтаж, споделят, че им е неудобно да помолят специалиста да оправи разни неща, които не са идеални. Понякога монтажниците не обръщат достатъчно внимание на детайлите. 

ЩЕ ПРИДОБИЕТЕ УВЕРЕНОСТ ЗА РЕМОНТИ В ДОМА

Инсталацията на щори сякаш се превръща във важен проект, тъй като прави домът много по-различен. В действителност обаче това е задача, която отнема само няколко часа –по-малко, отколкото ще Ви трябва за боядисване на стая. След като приключите и осъзнаете, че сте се справили прекрасно, ще се почувствате много по-уверени.

ЩЕ МОЖЕТЕ ДА СЕ ПОХВАЛИТЕ САМИ

Споменахме ли, че всеки път, когато имате гости, ще можете небрежно да посочвате Вашите щори и да казвате: „Не изглеждат ли страхотно? Аз сам ги инсталирах, разбира се.” Чувствайте се свободни да се похвалите сами. Заслужавате го!

КАКВО Е НУЖНО ЗА МОНТАЖА

Едно от нещата, които правят този проект лесен е, че не се изисква никакво специално оборудване. Всъщност, дори и да не притежавате всичко изброено по-долу, би трябвало лесно да можете да го вземете назаем от приятел или съсед.

Ако пък решите да си закупите неналичните инструменти, знайте, че това няма да бъдат покупки за еднократна употреба. Ще ги използвате отново и отново за други ремонти из дома  и гаража. Имайки това предвид, инвестирайте в качествени инструменти, които ще издържат по-дълго време. 

Готови ли сте за работа? Ето какво Ви е нужно:

  • Стълба
  • Ролетка
  • Молив
  • Свредло
  • Нивелир
  • Отвертка
  • Крепежни елементи, които трябва да са в комплект с щорите

КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ МОДЕЛИ, КОИТО МОЖЕТЕ ДА МОНТИРАТЕ САМИ

Общото правило за лесна инсталация е следното: Колкото повече части има, толкова по-сложно ще бъде. Това не означава, че е невъзможно, дори за начинаещи. Просто може да отнеме повече време или усилия, за да се направи всичко правилно. Все пак на пазара ще откриете голямо разнообразие от модели, но ако търсите наистина изключително качествени модели щори в curtains.bg ще откриете богат асортимент видове, размери и цветове.

Следните видове щори ще Ви отнемат повече време за инсталиране:

ПО-ШИРОКИ МОДЕЛИ

Модели, които трябва да покрият по-широк прозорец, ще бъдат по-трудни за монтаж, особено ако работите сами. Ако имате прозорци с различна ширина, първо започнете с по-малките, така че да можете да свикнете с монтажа и по-лесно да се справите с по-голямата площ.

ВЕРТИКАЛНИ ЩОРИ

Въпреки че вертикалните щори също могат да се монтират от начинаещи, при тях трябва всеки отделен вертикален елемент да се прикрепя към клипс. Това е лесна задача, но отнема допълнително време.

ВЪНШНИ ЩОРИ

Има два начина, по които можете да инсталирате щори: външен и вътрешен монтаж. Външното окачване е малко по-сложно.

МОТОРИЗИРАНИ МОДЕЛИ

Те са по-трудни за инсталиране, защото изискват източник на захранване. Моторизираните модели се захранват по няколко различни метода. Някои използват батерии, други се свързват с електрическата мрежа на дома (което означава, че трябва да наемете електротехник), трети се захранват от слънчева енергия, а четвърти се включват директно в контакта.

Задвижваните с батерии моторизирани щори са най-лесни за инсталация, въпреки че все пак ще се наложи да свържете кабелите към двигател, вграден в механизма им. Въпреки това, както при всичко, захранвано с батерии, трябва периодично да подменяте тези батерии. Това прави тази опция по-скъпа в дългосрочен план, въпреки че удобството си заслужава.

Вече знаете всичко, което е нужно, за инсталирането на щори. Не забравяйте да правите всичко стъпка по стъпка. Два пъти мерете, веднъж режете! Но ако все пак объркате нещо, не се тревожете. Това се случва и на най-добрите! Всяка грешка може да бъде поправена.