7 актуални тенденции при избора на плочки за интериорния дизайн на банята и кухнята

Ремонт и Строителство

Изборът на подходящи плочки за вашата баня може да бъде приятен, но и в същото време труден процес. Тъй като кухнята и банята не са помещения, които бързо и лесно се променят, то вие със сигурност ще искате да инвестирате в цвят и стил, които ще ви харесват в следващите години. Може да бъдете затруднени в избора си, колебаейки се дали да заложите на стандартен дизайн или да изберете нещо по-нетрадиционно.

В тази статия заедно с интериорния дизайнер на Моми Студио, Антония Саранеделчева ще ви представим 6 различни тенденции при избора на плочки, които ще бъдат актуални през 2017 година.

Плочки с шарки
В последните години се наложиха, като трайна тенденция плочките тип „пачуърк“ и тези с различни етно мотиви. У нас могат да се намерят плочки с използването на щампи на българска народна шевица, която придава голяма уникалност. Това е много добър начин да оставите своя почерк във вашия дом. Плочките с шарки внасят известна мекота и голяма доза колорит, прекрасен акцент са в банята и кухнята.

Различно разположение
Друга актуална тенденция е използването на правоъгълни фаянсови плочки тип тухли. Тук начините на подреждане, могат да бъдат много по-различни от типичната „тухлена стена“  Така се предава нестандартана и разчупена повърхност на стената. Според Антония Саранаделчева може да бъде постигнат по-творчески интериорен дизайн, чрез различни оформления при подреждането на плочките дори и с по-ограничени бюджети. За целта ще се заложи на малко по-евтини плочки, а ефекта ще се постигне чрез нестандартно подреждане, като например тип „рибена кост“.

Цветни плочки
Все по-популярни стават цветните плочки в интериорния дизайн на банята и кухнята. Подобно на това, че все повече се залага на по-тъмни нюанси боя по стените, това се пренася и в кухнята и банята. Смарагдово зеления цвят е изключително актуален и създава усещане за свежест и уют.

Шестоъгълни плочки
Все повече ще се увеличава интереса към плочките с нестандартни форми като шестоъгълници и триъгълници. Те са наистина ефектни и могат да се използват както за стените, така и за пода. С тях без много усилия се придава неподражаем стил и красота на интериорния дизайн. Ако сте любители на черно-белия дизайн може да заложите на бели шестоъгълни плочки с черни фуги.

Винтидж възраждане
Винтидж стила е безспорен фаворит в интериорния дизайн последните години. Плочките не изостават от тази тенденция. Изкуствено състарен ефект на протъркана повърхност е една от често използваните.

Завръщането към теракота

Теракота ще направи огромно завръщане в домовете ни, като част от нарастващата тенденция в дизайна, при която се използват качествено ръчно изработени артикули. Помислите за оранжеви тонове, светъл шафран и канелени нюанси, комбинирани с килими, различни слоеве от тъкани и възглавници. Време е да преразгледате идеята за теракотени плочки на пода, стените и дори на таваните.

Черното е новото черно отново
Този цвят никога не остарява и не излиза от мода. Черните плочки винаги са изглеждали изключително стилно в банята, особено ако са използвани и различни светли фуги като бял, кремаво, сиво, жълто и други. В интериорния дизайн на повечето бани се залага на кранове от сребро или хром, но медните, бронзовите и дори златните също набират популярност и занапред ще бъдат все по-предпочитани.

Внесете живот в интериорния дизайн на вашата баня, кухня и под, направете смела стъпка в страни от традиционните плочки, заложете на нещо по-разчупено и няма да съжалявате.