хлориране на басейни

За добра дезинфекция на басейна използвайте хлорна вар

Други Интериорни Идеи

Всеки от нас обича да посещава СПА центрове с басейни с топла вода, да ползва джакузи, да се наслади на пълен релакс и пълноценна почивка. Със сигурност се притеснявате от факта, че различни хора се топват в басейна и при неправилното му почистване риска от инфекции е в много висока степен. Всъщност не са малко онези от нас, за които дезинфекцията на басейните е предпоставка да посетят дадено място повторно. С цел превенция и опазване на човешкото здраве както и намаляване на риска от разпространение на всякакви заболявания, които често са с доста неприятни последици много от басейните използват специализирани фирми, които осъществяват професионалното почистване на басейните. Друг вариант за ефективна поддръжка е наемането и обучаването на персонал, който да се ангажира с ежедневното следене на нивото на киселинността на водата и почистването на басейна.

Основни средства за поддържане хигиената на басейните

Обработването на водата с хлор е сред най-разпространените методи за подобряване състоянието на водата. Хлорната вар е композитна смес, чиято формулировка изглежда така 3CaCl(OCl)·Ca(OH)2·5 H2O . В основата на своето приложение хлорната вар се прилага за дезинфекция и именно това  е ролята ѝ при използване за почистването на басейни. По своята структура тази химична смес представлява бял прах или гранули, които имат силна миризма на хлор, от където всъщност идва и термина „хлориране“ на водата.

Защо е желателно да се използва хлорна вар за басейни?

Независимо дали сте собственик на малък или обществен басейн имайте предвид, че няма по-ефективно средство за дезинфекция и убиване на болестотворните микроорганизми от хлорирането на водата. Предимствата на прилагането и третирането на водата с хлорна вар е в това, че:

  • Не се изискват специални познания и обучение;
  • Следвате инструкциите на опаковката за дозиране;
  • Ефективно и бързо успявате да пречистите водата, независимо от това какъв поток от хора са преминали през нея.

За грижата за басейна е важно да знаете…

Правилното използване на дезинфектант като хлорната вар за басейни има отношение към:

басейн дезинфекция
  • Стойностите на водородния показател Ph;
  • Осигурява ефективно дезинфектиране;
  • Намалява риска от поява на водорасли;
  • Водата, третирана с хлорна вар бързо се избистря и придобива кристален вид.

Не бива да увеличавате предписаното количество за хлориране на басейна, тъй като има опасност да се получи разяждане на фугите на басейна и по металните елементи и аксесоари да се появи ръжда. Хлорната вар в големи пропорции има силно изгарящ ефект върху кожата, така че е определящо да се имат предвид нормите, в които да се вместите за да се ползва басейна максимално безопасно.