хигиена

Хлорната вар – силен дезинфектант за бита и промишлеността

Други Интериорни Идеи

Много домакини се надяват, че с изваряването на домашните съдове и прибори на висока температура постигат 100 % дезинфекция. Всъщност няма как да приложите метода с врялата вода навсякъде в дома и за целта вероятно използвате други дезинфектанти, които сте купили от търговската мрежа. А знаете ли, че в над 90 % от продаваните продукти се съдържа хлорна вар? Хлорната вар е смес от химични елементи, които имат за цел максимално да дезинфекцират  да елиминират замърсените повърхности. Това е предпоставката, поради която се използва хлорна вар за дезинфекция както в чисто състояние ката и като компонент в основните почистващи средства за масова употреба.

Къде се използва хлорна вар

Що се отнася до дезинфекциращите свойства на хлорната вар то те са доказани. Най-елементарен пример за използване е под формата на течна белина, която може да се прилага за ежедневна употреба при почистване на санитарен фаянс. Хлорната вар е известна също така като масов и евтин дезинфектант, който съдържа 30/100 активен хлор. Използването на воден разтвор за отстраняване на неприятни миризми и дезинфекция на обори, в които се отглеждат животни, помещения за производство на хранителни продукти, заведения за хранене и редица други наистина има ефективен и благоприятен ефект в борбата с разпространението на болести и епидемии. Имайте предвид, че една от типичните за болничните заведения миризми, които усещаме още с отварянето на вратата на медицинските заведения е именно на хлорна вар. С оглед на запазване на безупречната хигиена в помещенията се извършва непрекъснато почистване с цел дезинфекция на прозорци, дръжки, санитарен фаянс и всичко останало, до което се докосваме.

дезинфекция

Важно е да се отбележи, че водния разтвор се приготвя в различно съотношение с чел:

  • Ефективно почистване и дезинфекция;
  • Основно средство за почистване на обществени или частни басейни;
  • Отстраняване на разпространението на епидемии;
  • Намаляване риска от увреждане на човешкото здраве при използване на високи концентрации на хлор.

Какво трябва да знаете при използването на хлорна вар

Независимо от огромните ползи като средство за дезинфекция онова, което е важно да знаете за хлорната вар е, че за да бъде ефективно прилагането е определящо да се съобразите с пропорциите за създаване на разтвор. В зависимост от това дали сте купили суха гасена вар или друго състояние на продукта имайте предвид, че разтварянето ѝ може да бъде бавен процес. Препоръчва се внимателно да се запознаете с инструкциите на производителя с цел да се избегнат нежелани странични реакции като предозиране или дори изгаряния на кожата. Не бива да съхранявате хлорната вар с хранителни продукти, тъй като това може да доведе до отравяне.