Какви са основните задачи на един добър дом за възрастни хора?

Други

Старческите домове са заведения, които осигуряват спокоен живот и поддържащи услуги за тези, които вече не са в състояние да се грижат сами за себе си. Те са специално оборудвани за възрастни хора и хора с увреждания. Постоянният или временен престой в дом за възрастни хора често се оказва по-добро решение от оставането вкъщи. Причините са много – достъп до денонощна грижа, безопасността на възрастния човек, спокойната среда, социалните контакти… Трябва да изберете място, което отговаря на всички стандарти и задачи.

Медицинско обслужване и 24/7 поддръжка

Един добър дом за възрастни хора трябва да осигури подкрепата на квалифицирани болногледачи под формата на разговори, грижи, помощ при основни жизнени дейности и при уреждане на лични въпроси. Денонощната грижа за възрастните хора също изисква наблюдение от лекар и достъп до лекари специалисти.

Добрият старчески дом предлага рехабилитация и физиотерапия. Той разполага с модерно оборудване за рехабилитация и напълно оборудвани стаи. Всичко е близо до мястото за настаняване, така че не се налага на пациентите да напускат заведението, за да отидат на лечение или лечебна гимнастика. Подобно удобно решение позволява на възрастните хора да подобряват физическата си форма и здраве ежедневно.

Домашна атмосфера и грижа

Добрият дом за възрастни хора трябва да осигури добра атмосфера, така че възрастните хора да се чувстват като у дома си. Квалифицираният персонал може да накара на лицето на възрастния човек да се появи усмивка. Необходимо е да се осигури и морална подкрепа. Това е от съществено значение за тях в трудни времена.

В добрият дом за възрастни хора трябва да има и телевизия и други неща, които да осигурят забавление в студените вечери. Старческите домове са предназначени да осигурят на възрастните хора почивка и спокойствие. Затова те трябва да бъдат разположени на тихо място, близо до природата. Това позволява  приятни разходки на чист въздух. Хубаво е, когато домът е оборудван с пейки на открито, достъпни за обитателите.

Без архитектурни бариери и пълноценна храна

Един добър дом за възрастни хора е длъжен да осигури 4 лесносмилаеми хранения за всеки обитател. С възрастта тялото по-трудно усвоява хранителните вещества, така че е най-добре е диетолог да следи за здравословното хранене на пациентите. В случай на заболявания като диабет или атеросклероза, персоналът трябва да вземе предвид индивидуалните нужди на пациента и препоръките на лекаря за хранене.

Най-добрият вариант да се запознаете с реалната обстановка е да посетите дома на място. Така ще можете да се потопите в атмосферата и лично да се убедите, че това заведение е подходящо за вашия близък.