водопроводчик

Нови методи в борбата със скритите течове

Ремонт и Строителство

Новата техника, която вече много водопроводни фирми у нас използват се оказва супер ефективна и благоприятна за въвеждане на нов способ за отстраняване на течове. Както знаете освен тривиалните течове, които се виждат и специалиста директно може да насочи енергията и уменията си към поправка и ремонт има и такива, при които се изисква не просто професионални качества, а правилните уреди, с които да се локализира мястото на аварията. В следващите редове ще си говорим за скритите течове  и как в София можете да наемете правилните специалисти, които с безразрушителни способи имат възможността да се справят с възникнали трудни за откриване и отстраняване битови ВиК аварии.

Скритите течове – кое ги прави толкова сериозни

термокамера

Докато видимите ВиК  проблеми могат да се локализират дори с един поглед то при онези, за които имаме някакви подозрения, но не ги откриваме визуално е необходимо да се проведат конкретни разрушителни действия за да се достигне до аварията. Наистина до преди 5-10 години къртенето и разрушаването се приемаше като един от традиционните варианти, с които се установява местоположението на скритите течове. Днес обаче с оглед спестяване на разходи, бързина и по-малко мръсотия и строителни отломки водопроводчиците в столицата, а също така и в останалата част на страната прилагат и въвеждат нови техники, с които да се установи мястото на аварията. Ето и някои от тях:

  • Ендоскопски метод. Тук се използва мини камера, която прониква между водопроводните тръби и установява къде точно има проблем;
  • Термокамери. Един доста ползван и ефективен вариант, тъй като с помощта на разликите в температурите се локализира много прецизно къде има теч;
  • С газ. С помощта на цветен газ много водопроводчици успяват да приложат откриване на скрити течове София особено когато се отнася за индустриални или централни водопроводни системи;
  • Земни микрофони. Също интересен способ, който се използва за да се локализира от къде идва аварията.

Разбира се, има още не малко варианти, които се използват за да се открият течове както в жилищни така и нежилищни сгради, но практиката показва, че един от най-прилаганите от столичните водопроводчици са именно термокамерите. А сериозността на скритите аварии наистина е доста голяма, което налага бързо и прецизно установяване местоположението с цел да се отстрани теча в кратък срок.

Термокамери – ефективно и точно локализиране на теч

Причината да се прилагат от фирмите в София именно термокамерите са напълно оправдани. Нямо друг толкова бърз, прецизен и ефективен начин да се установи къде точно е възникнала аварията. Разликата в температурите, съобразно които работят този тип камери оцветява водата и на екрана се показва точно къде се намира спуканата тръба или връзка. С този метод на локация на ВиК аварията специалистите:

  • Пестят време;
  • Много точно установяват къде е първоизточника на проблема;
  • Не използват разрушителни действия за да достигнат до проблема;
  • Насочват ремонта на точното място, където се изисква поправка;
  • Спестяват на домакинствата редица разходи за последващи ремонти.

Оказва се, че откриването на течове с термокамери и доста разпространен не само в София, но и останалите населени места. Когато се търси повече ефективност, бързина, ниски разходи то именно с термокамерите се установяват местата на най-трудно откриващите се аварии за кратко време.

Това реално прави използването на термокамери един от най-масовите днес способи, с които се извършват откриващи и локализиращи действия. Скритите течове могат да причинят не малко разрушителни действия по конструкцията на сградите, което предполага да не се подценяват. Колкото по-бързо намерите професионален екип, разполагащ с нужните средства за откриване на течове толкова по-адекватно и ефективно ще бъде предприетото мероприятия. А общата цел е именно да се извърши ремонт, който да е с ниски разходи и качество, отговарящо на общите правила за провеждане на такива действия.