Кога е необходимо да купим шнекова преса и какво е нейното предназначение

Други

Пчеларството е вид дейност, която набира все по-голяма популярност сред хората, желаещи да се занимават със собствен бизнес, от който да печелят допълнителни доходи. Много хора се насочват към производството на мед, целейки високи професионални резултати, като например да изнасят продукцията си извън страната, но да имат сериозни продажби и на местно ниво. За да се увенчаят намеренията с успех, трябва да се закупи качествена техника от рода на специализираните шнекови преси.

Що е то шнекова преса

Шнековата преса е уред, предназначен за извършването на восъчни разпечатки, а основаната му функция е екстракцията на медения продукт. Разпечатването на пчелния восък е също сред техническите възможности на този вид оборудване, без което производството на течното злато няма да протича по начина, по който всеки пчелар би искал.

Съвременната шнекова преса е снабдена със специален шнек с релефна форма, която прави восъчното разпечатване по-лесно. Машината функционира посредством механични сили, като по този начин оказва натиск върху восъчната разпечатка и извлича мед от нея. В резултат на нейната работа се добива чист продукт, който може да получи висока пазарна цена.

Всеки начинаещ или напреднал пчелар има възможност да закупи шнекова преса с желания капацитет и размер, така че машината да удовлетвори неговите предприемачески нужди. При избора е важно да се вземе предвид производствения обем, характерен за конкретното пчелно стопанство. С този полезен инструмент възможностите за постигането на високи професионални резултати са наистина големи, което обяснява и неговото широко търсене на пазара.

Колко струва шнековата преса

Цената на успеха може и да е висока, но тя напълно си струва, защото дивидентите са на страната на инвестиращия. В този ред на мисли, покупката на шнекова преса в порядъка на 5000 лева е на 100% оправдана – с нейна помощ производственият процес ще бъде максимално механизиран, а това спестява време и усилия на пчеларите. Може да се открие модел за восъчни разпечатки с капацитет на работа от 100 кг и 200 кг на час.

Задължителна ли е за бизнеса с пчели

Закупуването на едра техника като шнековата преса за развитието на бизнеса с пчели е важен момент от изпълнението на бизнес плана. Тя трябва да бъде съобразена с обема на пчелното стопанство, така че да отговаря на неговите нужди. Колкото по-механизирани с отделните производствени етапи, толкова п-високи резултати ще могат да се постигнат при добива на мед и други пчелни продукти.

Доходоносно ли е пчеларството

Някои пчелари се занимават с производство на мед и пчелни продукти, за да подкрепят семейния бюджет. Други целят износ или сериозно развитие на местния пазар, което на свой ред изисква и по-големи инвестиции в оборудване като шнековата преса. Така стопанството ще може да бъде разширено, а продукцията – увеличена.

Първоначално може да се стартира с няколко пчелни семейства, а след това дейността да добие по-големи мащаби и да се допълни с оборудване като шнековата преса. Добре е да се знае, че държавата също подкрепя младите пчелари, които могат да получат финансиране от Национални програми, както и помощ от ЕС. Идеята е да се поощри малкия и среден бизнес, а и по-специално пчеларството. То се определя за хуманна професия и за призвание.

Защо пчелите са обявени за застрашен вид

Пчелите са известни още и като „гениите на природата“. Тяхната дейност е безценна, защото благодарение на тяхната усърдна работа се поддържа балансът в природата. Медът, който те правят, е изключително полезна храна, а в някои случаи и ефективно лекарство за редица заболявания.

Жужащите насекоми са обявени за най-важното животно на планетата, но наред с това съществува опасност от тяхното изчезване. Тази тревожна тенденция се дължи на факта, че е налице сериозно обезлесяване, отсъствие на безопасни зони, където пчелите да създават гнездата си, както и безразборната употреба на пестициди, замърсяващи почвата и не само.

С какво е полезен медът

Ползите от меда са изумителни. Освен със запомнящите се вкусови качества, той е популярен и с полезните си свойства за човешкото здраве. и някои от тях:

  • богат на витамини и минерали – ако течното злато е било добивано в подходящата среда, неговият състав ще е оптимален. Съдържанието му включва ензими, витамини и минерали, фосфор, калий, цинк и много още други полезни елементи;
  • завладяващ вкус и аромат – медът е празник за сетивата, защото е вкусен и ухае божествено. Не случайно той се използва и в козметичната индустрия – често може да го открием в блендата от аромати и активни съставки на продукти за лице и за коса. Това недвусмислено доказва неговите полезни свойства в здравен и естетически аспект;
  • антиоксидантен, противогъбичен и противовирусен ефект – хубавият мед е богат на органични киселини и феноли, което го превръща в чудесно средство за поддържането на силен имунитет. Може да се прилага и директно върху проблемно зони по кожата – при акне, екземи и др.;
  • облекчава кашлицата – през зимата, когато рискът от простудни и вирусни заболявания е висок, консумацията на мед е дори задължителна. Ако е налице и кашлица, тя може да бъде облекчена чрез органичен мед в суров вид.

Медът и неговите ценни качества са категорични. За производството на качествен такъв са нужни любов към пчелите и правилна бизнес стратегия, която включва и закупуването на шнекова преса.