Отопление с природен газ у дома: 4 въпроса при планиране на инвестицията

Други Интериорни Идеи

Собствениците на имоти, които имат дългосрочна стратегия за ефективно и икономично отопление, все по-често се насочват към природния газ

В разгара на есента всеки от нас си представя предстоящата студена и мрачна зима, която обикновено ни създава стрес по отношение на начините за отопление и сметките за ток. Съвременните методи със сигурност са на наша страна и ни предоставят различни подходящи източници на енергия. Те могат да ни осигурят така желания комфорт у дома и да пощадят бюджета ни през идните месеци.

Особено популярни през последните години са битовите газови инсталации на Германов Пайп. Природният газ е чист и екологичен вариант, гаранция за здравословна околна среда, а при употребата му не се отделят неприятни миризми, прах или сажди във въздуха.

Ето някои въпроси, които възникват при планиране на подобна инвестиция: 

1.                  Какви са предимствата на природния газ пред останалите източници на енергия?

Той отделя много по-малко парникови газове в сравнение с други познати горива. Напълно безопасен е за използване в домашни условия и е доста евтин като суровина, като разходите за отопление и топла вода могат да бъдат намалени наполовина. С негова помощ си гарантирате надеждна и постоянна топлина.

2.                  Какви варианти съществуват на газова инсталация?

Може да се спрете на вариант за изграждане на индивидуално захранване или да се включите към колективното, ако е налична мрежа в жилищната сграда. При първия начин се свързвате към някое от отклоненията на газопровод, разположен в стълбищна клетка, а инсталацията включва котел, бойлер и конвектори на територията на вашия имот. Възможно е също да бъдат разположени измервателни табла и от тях да се пуснат тръби до всеки апартамент.

Вторият тип захранване се осигурява от котел, монтиран в общо помещение, от който тръгва водна инсталация с радиатори за жилищата, включени към източника на топлинна енергия.

3.                  Как се регулира потреблението?

Съществен детайл, който подлежи на контрол от собствениците. Изключително полезно и предоставя голяма свобода. Потребителите контролират непрекъснато консумацията на газ и заплащат толкова, колкото сами са преценили. Уредите за измерване подават данни за изразходваното количество и показанията са видни по всяко време. 

4.                  Какво е нужно, за да се използват инсталациите на газ вкъщи?

Като за начало е необходимо да е налице изградена газоразпределителна мрежа, както и техническа възможност за присъединяване към нея. Фирмите, които се занимават с цялостно проектиране и изграждане на газова инсталация, могат да ви предложат и самостоятелни решения, включително доставка и монтаж на газови котли.