трапезария

Как да улесните избора на маса за хранене

Кухни

Тенденциите и разновидностите при трапезните мебели наистина са доста и това би било причина не малко от клиентите, на които им предстои да изберат маса за хранене да се затруднят. Дали да е голяма? Квадратна или елипсовидна да е формата ѝ? От какъв материал да е изработено? Ето ви само част от въпросите, които възникват в хода на вземането на такова важно и отговорно решение. Разбираемо е, че има толкова много питания и отговорите, които търси домакинството е необходимо да са съобразени със спецификацията на пространството и общия дизайн на дома. За да улесним взимането на крайното ви решение, днес се постараем да обхванем най-важните акценти, които са решаващи за постигането на приятна и удобна атмосфера в трапезарията.

За колко души е предназначена

Първи и основен въпрос, на който трябва да си отговорите, когато ще купувате такава мебел. Като водещ елемент в зоната за хранене, който ще служи на всички у дома е необходимо да се инвестира в такъв елемент, който наистина е невероятно адаптивен, адекватен към пространството и изумително удобен. Затова определяйки основния брой хора, които ще използват масата за хранене можем да споделим, че се касае за внимание към следните технически особености на мебелировката:

 • Размери;
 • Форма;
 • Повдигащ и/или разтегателен механизъм.

Колкото повече са хората, които едновременно ще използват масата то толкова по-голяма следва да бъде тя, но размерът от своя страна е необходимо да бъде съобразен и с общата площ на зоната, в която обзавеждането ще бъде позиционирано.

Ето как на пръв поглед не толкова съществени неща са в състояние да повлияят на избора и да осигурят на домакинството такива идеи, които са оптимално ефективни и приспособими в интериора. Все пак не забравяйте, че е необходимо да се предвиди и свободно място за придвижване, което е още една точка от списъка с изисквания и критерии, с които да се съобразите.

Местоположение на масата за хранене

маса

Планирането на позицията на елементите е в основата на това да се осигури още повече комфорт в зоната за хранене. Затова е необходимо да направите преценка дали се касае за маса, която ще бъде поставена в средата на помещението или пък ще използвате модел, който е по-приспособим до стената. Всичко е много относително и изцяло зависи от това какъв е типа на интериора, архитектурата, формата на стаята и нейната големина.

А от изложените показатели реално зависи дали:

 • Масата ще бъде голяма или малка;
 • Правоъгълна, квадратна или кръгла е подходящата форма;
 • С или без механизъм;
 • Свободно стояща или стабилизирана трайно на стената.

Обикновено домакинството използва една позиция на масата за хранене, но понякога се налага тя да бъде преместена , което показва, че е много важно около мебелите да има достатъчно свободно място, което да позволява промяна на местоположението им. Желаните размери и форма е добре да се избират внимателно, тъй като от това зависи не само визуалния ви комфорт, но и това да осигурите много повече удобство на всички присъстващи.

Препоръки

Крайното решение трябва да бъде добре обмислено. Тъй като семейството се състои от лица на различни възрасти то мебелировката за мястото за хранене трябва да се избере така, че наистина да се постигне оптимална идилия. Ключовите препоръки, които дават специалистите на своите клиенти са свързани с:

 • Спазване на геометрията в интериора;
 • Избор на материали, които си пасват с останалата мебелировка;
 • Правилно изчисляване на размера на масата;
 • Опционално наличие на механизми, които да позволят контрол върху площта на плота;
 • Стабилност и здравина на обзавеждането с оглед на ежедневната натовареност.

Също така избягвайте модели с остри ръбове, прекалено тежки или пък неестествено леки. Винаги търсете баланса, който е удобен за използване от всички в дома. Все пак храненето е ритуал, който българското домакинство спазва, така че е важно не само как ще изглежда трапезарията, но и дали ще се чувствате уютно и приятно тук.